30 jan 2017

Dinsdag: loting halve finales

Dinsdagochtend vindt om 11:00 uur de loting voor de halve finales plaats in Kiev, Oekraïne.

De twee halve finales vinden plaats op dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei in Kiev. In de eerste halve finale treden 18 landen op, in de tweede halve finale staan 19 landen. De volgorde waarin de landen worden getrokken zal niet de volgorde zijn van optreden. Dit wordt op een later moment bepaald.

Uit iedere halve finale gaan tien landen door naar de finale op 14 mei samen met de zogeheten 'Big Five'; Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk en het organiserende land: Oekraïne. De 37 landen worden verdeeld over zes verschillende potten, de verdeling is gebaseerd op stempatronen van de afgelopen tien jaar. De volgorde is als volgt:

Pot 1: Albanië, Macedonië, Montenegro, Slovenië, Kroatië, Servië en Zwitserland

Pot 2: Denemarken, Finland, Noorwegen, IJsland, Estland en Zweden

Pot 3: Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Rusland en Israël

Pot 4: Hongarije, Cyprus, Griekenland, Roemenië, Moldavië en Bulgarije

Pot 5: Portugal, Australië, Tsjechië, Malta, Oostenrijk en San Marino en .

Pot 6: België, Nederland, Ierland, Letland, Litouwen,Polen,

De 'Big-Five' en Oekraïne mogen, ondanks dat ze niet in de halve finale staan, wel hun stem uitbrengen in de halve finales. In het eerste gedeelte van de loting wordt bepaald welke in welke halve finale de de zes gekwalificeerde landen mogen stemmen. Dat betekent dat er in iedere halve finale drie gekwalificeerde landen ook hun stem mogen uitbrengen.

Dus na dinsdag zullen we weten of OG3NE in de eerste halve finale op dinsdag 9 mei, of donderdag 11 mei staan en tegen wie ze het moeten gaan opnemen...

De loting wordt live gestreamed op YouTube.